Sınırsız bir veri paylaşım ağı olan internet, uzak mesafelerde de sinyal verebildiği ve çok hızlı çalışabildiği için her gün milyarlarca insan tarafından kullanılır. Bu ağa ulaşmak için çeşitli bağlantı araçları üretilir. ADSL modemler de tam olarak bu noktada devreye girer. Genel olarak “ADLS modem nedir?” sorusuna milyarlarca insanın yükleme ve indirme yapıp, yukarı ve aşağı yönlü veri paylaşmasını sağlayan iletişim kanallarından biri şeklinde yanıt vermek mümkündür. ADSL ifadesinin açılımı, Asimetrik Abone Hattı'dır ve modem de bu iletişimi sağlayan cihazdır. Bu teknoloji, paylaşım ağını telefon hatlarıyla oluşturur. İnternet ağına bağlanmak için ADSL modemi kablolu şekilde telefon hattına bağlamanız gerekir. Hızlı bir şekilde veri paylaşımını sağlayan bu teknoloji uzun zamandır ev ve iş yerlerinde sıklıkla kullanıldığı için insanların vazgeçilmezleri arasındadır.
Yüksek Hızlı ADSL Modem Fiyatları
İnternet bağlantı hızları modemin yapısına göre değişebilir. Belirli frekans aralıklarında çalışan yüksek hızlı ADSL modemler ise size sunduğu teknolojinin avantajları göz önünde tutularak fiyatlandırılır. Bu avantajlardan biri olan hız kriteri, çoğunlukla 300 Mbps üst sınırındadır. Çeşitli markalar bu hıza ulaşabilmek için bağlantı kalitesini geliştirmeye çalışır. Bu markalar arasında ilk sıralarda yer alan TP-Link ADSL modem ise bir saniyede tam 300 megabit veri gönderme imkanıyla ile dijital hayatınızı hızlandırır. Bu sayede vakit kaybından kurtulup indirme/yükleme işlerinizi süratle yapabilirsiniz. Sağladığı yüksek hız sayesinde belirlenen fiyatı karşılayan bu modem sorunsuz kablo bağlantısı sayesinde kesintisiz çalışır. Herhangi bir hasar durumunda network aksesuarları satın alarak modemin çalışma kalitesini eski haline getirebilirsiniz.
ADSL ve VDSL Modem Arasındaki Farklılıklar
İlerleyen ve hızlanan dünyada, internet bağlantısına daha hızlı erişmek için de her gün yeni bir adım atılır. ‘Yüksek hızlı sayısal abone hattı' yani VDSL bu adımlardan birini oluşturur. Gelinen noktada telefon hattıyla internete bağlanan iki farklı iletişimi teknolojisi bulunduğu için akıllara sıklıkla “ADSL VDSL modem farkı nedir?” sorusu gelebilir. İkisi arasındaki fark yükleme ve indirme hızları arasındaki ilişkidir. ADSL yüksek indirme hızı sunarken yükleme kısmında yavaş olabilir. Dolayısıyla yukarı ve aşağı yönlü veri akışı asimetriktir. Ancak VDSL bu iki yönlü hareketi simetrik şekilde ayarlar ve yükleme işlemi için gereken hız kapasitesini artırır. ADSL VDSL modem fiyatları arasında da küçük farklar olabilir. Bunların içinde bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz.
VDSL İnternet için ADSL Kullanılır Mı?
Yüksek hızda yükleme yapmak ama aynı zamanda ADSL bağlantısını kullanmak isteyenler çoğunlukla “ADSL modem VDSL destekler mi” sorusunu sorarlar. Gelişmiş teknoloji sayesinde bazı cihazlar her iki bağlantıyı aynı anda destekleyebilir. Bu sayede tek bir cihazla iki farklı bağlantı şekline erişebilirsiniz. İki farklı sistem arasındaki geçiş basittir. Bulunduğunuz bölgede uygun bağlantı mevcut ise ADSL'den VDSL geçiş modem ayarları yaparak kullanıma başlayabilirsiniz. Öncelikle her iki bağlantıyı destekleyen modemi kurmanız gerekir. Kablolu kurulum için teknik ekipten yardım alabilirsiniz. Bu aşamadan sonra internet bağlantısı için size verilen kullanıcı adı ve şifreyi girmelisiniz. Bu esnada, Broadband DSL arayüzünde VDSL bağlantısını seçmeniz gerekir. Gerekli bu ayarlamaları yaptıktan sonra yüksek hızla internet ağına bağlanabilirsiniz.
ADSL Modem Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hız, port sayısı, güvenlik özellikleri gibi birkaç farklı dinamiği belirleyerek ihtiyaçlarınız için doğru ürünü seçmek mümkündür. Bunun için modemin güncel Wi-Fi standartlarına uygun olup olmadığına dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Bağlantı hızı Wi-Fi standartlarıyla doğru orantılı olarak artar. Cihaz üzerindeki port sayısı dikkat etmeniz gereken bir diğer noktadır. Modem adsl kablosu da dahil olmak üzere diğer bağlantı kablolarının sayısı aynı anda internete bağlamak istediğiniz cihazlarla uyumlu olmalıdır. Bağlantı kalitesini artırmak ve modeme uzak noktalarda da güçlü sinyale ulaşmak için dilerseniz menzil genişletici kullanabilirsiniz. Bu sayede modem gücünü uzak noktalara da taşımış olursunuz. Son olarak modemin, şifreleme protokollerini destekleyip desteklemediğini öğrenip güvenli kullanım gerçekleştirebilirsiniz.
ADSL Modem Nasıl Kurulur?
ADSL modem kurulumu kablo bağlantısı ve yapılandırma olmak üzere iki temel adımdan oluşur. Bunları doğru şekilde anlayarak kurulumu zorlanmadan halledebilirsiniz. Elektrik gücü için öncelikle modem bağlantı kablosunu prize takmanız gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra cihazın güç ışığı yanmaya başlar. Ardından telefon hattına bağlanmak için ADSL kablosunu modemdeki uygun girişe takabilirsiniz. Bu şekilde gereken iletişim ağına bağlanmış olursunuz. Modem kurulumu için elzem olan kablolar, elektrik ve ethernet bağlantısını sağlayan yegane aletlerdir. Herhangi bir hasar durumunda bu network kabloları yenileyip internet kullanımına devam edebilirsiniz. Gerekli bağlantılardan sonra size verilen IP adresini bilgisayardaki arama çubuğuna girmeniz gerekir. Sonrasında DSL arayüzüne kullanıca adı ve şifreyi girerek modemi yapılandırabilirsiniz.
ADSL Modem için Kablolar Teknosa'da!
Kablolu internet bağlantısını değiştirmek isteyenler ‘ADSL modem fiber destekler mi?' sorusuna cevap arayabilir. Ancak bu altyapı fiber için uygun değildir. Kablolu bağlantı sağlayan modem ADSL özelliği için telefon hatlarını kullanır ve bu yüzden de çok geniş bir alana yayılır. Mevcut alt yapıdan yararlanmaya devam edebilmesi için de kablo bağlantıları bir hayli önem taşır. Bağlantının gücünü belirleyen kablolar doğru bağlanmalı ve hasar görmesi engellenmelidir. Elektrik geçişlerini plastik malzemeyle koruma altına alan bu ürünler size kesintisiz internet sunmak için güçlendirilir. Herhangi bir hasar ya da yenileme durumunda Teknosa aracılığıyla gerekli kablolara ulaşabilir ve sanal dünyaya kaldığınız yerden bağlanmaya devam edebilirsiniz.